Porast prometa od trgovine na malo u veljači 2024. za 9,1% na godišnjoj razini

Slika /Slike za vijesti/Trgovina na malo, ožujak 2024.jpg

Promet od trgovine na malo kontinuirano raste od travnja 2023.

Sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo što su ga u veljači 2024. ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću, realno je porastao za 1,1% u usporedbi sa siječnjem 2024. Od toga je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima porastao za 3,5%, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 4,3%.

U veljači 2024. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 9,1%. Od toga je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 6,9%, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 17,2%.

U veljači 2024. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, porast prometa ostvarilo je svih devet trgovačkih struka.

Najveći utjecaj na porast nominalnog prometa u veljači 2024. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, imale su sljedeće trgovačke struke: Nespecijalizirana trgovina pretežno hranom, pićima i duhanskim proizvodima, s porastom prometa od 13,3% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 4,7%, Motorna goriva i maziva, s porastom prometa od 20,9% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 3,8%, te Ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, optičarski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi, s porastom prometa od 33,4% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 3,2%. Stoga je ukupan izvorni promet od trgovine na malo u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine nominalno porastao za 17,9%.

Više informacija u Priopćenju.

Pisane vijesti