Studijski posjet Statistike Litve Državnom zavodu za statistiku

Slika /Slike za vijesti/Vijest-Litva - 10.4.2024..jpg

Nove uloge nacionalnih statističkih sustava

Državni zavod za statistiku domaćin je studijskog posjeta delegacije Statistike Litve u razdoblju od 10. do 11. travnja 2024. Teme posjeta su upravljanje podacima, uspostava središnjeg repozitorija podatkovnog jezera i sustava poslovne analitike, registri i administrativni izvori te e-Visitor.

Lidija Brković, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku, ugostila je radi razmjene iskustava i produbljivanja buduće suradnje dr. Jūratė Petrauskienė, glavnu ravnateljicu Statistike Litve, i Gitu Literskė, zamjenicu glavne ravnateljice, kojima je na početku studijskog posjeta predstavila statistički sustav Republike Hrvatske te ih upoznala s radom i projektima Državnog zavoda za statistiku.

Jūratė Petrauskienė također je predstavila statistički sustav Litve i s kolegicom Gitom Literskė okupljenima prezentirala upravljanje podacima na primjeru Statistike Litve te su zajedno objasnile kako vide novu ulogu nacionalnih statističkih sustava u novome podatkovnom ekosustavu, a predstavile su i rezultate projekta Data lake.

Tomislav Cviljak, načelnik Sektora informatičkih tehnologija, i Iva Jukić iz Središnjeg ureda za razvoj digitalnog društva održali su prezentaciju vezanu za projekt Uspostava središnjeg repozitorija podatkovnog jezera i sustava poslovne analitike, koji provodi Središnji ured za razvoj digitalnog društva, a Državni zavod za statistiku u njemu sudjeluje.

Drugog dana posjeta predstavnici Državnog zavoda za statistiku prezentirat će registre i administrativne izvore te statističke poslovne registre i turistički registar odnosno e-Visitor, dok će delegacija Litve predstaviti proces uvođenja Statističkog registra stanovništva i modernizaciju statističkih poslovnih registara u Litvi.

Pisane vijesti